Οι αιτίες της εμβρυικής θνησιμότητας των πτηνών συντροφιάς.

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 20/02/2022 0 Σχόλια
 
Οι αιτίες της εμβρυικής θνησιμότητας των πτηνών συντροφιάς, είναι πάρα πολλές. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μολύνσεις από διάφορα βακτήρια, ευθύνονται για το 15% των νεκρών εμβρύων πριν την εκκόλαψη. Τα «κινητά βακτήρια» (αυτά που μπορούν να μετακινηθούν μέσα στον οργανισμό του πτηνού), περνούν εύκολα από την ωοθήκη στα αυγά κατά τον σχηματισμό των εμβρύων και ευθύνονται επίσης για ένα ποσοστό 12% νεκρών νεοσσών μετά την εκκόλαψη.
Η παθητική ανοσία, είναι η μόνη άμυνα που έχουν οι νεοσσοί ενάντια στα μικρόβια μέχρι το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αναπτυχθεί πλήρως. Τα αντισώματα από τα θηλυκά πτηνά μεταφέρονται στα αυγά και συγκεκριμένα οι ανοσοσφαιρίνες IgY στον κρόκο και οι IgA και IgM στο ασπράδι του αυγού και προστατεύουν τους νεοσσούς από μια σειρά παθογόνων τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Η συγκέντρωση των ανοσοσφαιρινών ποικίλλει πολύ μεταξύ των διαφορετικών ειδών πτηνών, ακόμη και μεταξύ των νεοσσών στην ίδια φωλιά και κορυφώνεται κατά τις τελευταίες 3 ημέρες πριν από την εκκόλαψη, όταν ο νεοσσός απορροφήσει και το υπολειπόμενο περιεχόμενο του λεκιθικού σάκου. Τα αντισώματα παραμένουν ενεργά για περίπου 2 εβδομάδες μετά την εκκόλαψη και στη συνέχεια μειώνονται σημαντικά.
Πολλοί εκτροφείς για να διατηρήσουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων, παρέχουν συμπληρώματα από πρωτόγαλα αγελάδων που περιέχουν μη ειδική ανοσοσφαιρίνη IgG, που παίζει παρόμοιο βιολογικό ρόλο με την ανοσοσφαιρίνη IgY των πτηνών. Ωστόσο η μεγάλη φυλογενετική και ανοσοποιητική διαφοροποίηση, οδήγησε πολλούς επιστήμονες και εκτροφείς να αναθεωρήσουν την χορήγηση συμπληρωμάτων από πρωτόγαλα αγελάδων στα πτηνά και να στραφούν στην χρήση αφυδατωμένης σκόνης αυγών. Την πρακτική αυτή επικύρωσαν και πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα σε απαίτηση της οδηγίας 86/609/ΕΟΚ για την προστασία των ζώων και των πτηνών, συνιστώντας σθεναρά τη χρήση αντισωμάτων από σκόνη αυγού ως καλύτερη λύση απέναντι στα αντισώματα θηλαστικών για την καλή ανοσοποίηση και διαβίωση των πτηνών.
Περαιτέρω έρευνες ανέδειξαν ότι η παροχή ανοσοσφαιρινών από σκόνη αυγού και προβιοτικών προϊόντων, μπορεί να λειτουργήσει σαν πρώτη γραμμή άμυνας στο έντερο και στον εντερικό βλεννογόνο, απέναντι σε ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλωσης, της καμπυλοβακτηρίωσης, του Staphylococcus aureus, του Streptococcus suis, της Brucella spp. κ.ά.
Η Evia parrots με το προϊόν Whole egg powder, παρέχει σκόνη από ολόκληρο αυγό με ανοσοσφαιρίνες IgY, IgA και IgM που έχουν πιο έντονη παθογόνο-ειδική απόκριση σε σύγκριση με την IgG των θηλαστικών και είναι απαραίτητες για την διατήρηση του υψηλού τίτλου αντισωμάτων στα πτηνά συντροφιάς.
Το Whole egg powder περιέχει πολύτιμη ζωική πρωτεΐνη σε μεγάλα ποσοστά (49%), που είναι απαραίτητα για την σύνθεση των ιστών και την σωματική ανάπτυξη και διάπλαση κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Σε συνδυασμό με το προβιοτικό προϊόν Probiotic plus της Evia parrots, μεγιστοποιείται η παθητική ανοσία έναντι βακτηρίων και ιών, βελτιώνοντας σημαντικά την υγεία των πτηνών συντροφιάς χωρίς την χρήση χημικών φαρμάκων και των κινδύνων πρόκλησης ανθεκτικότητας.
.
Βασίλης Σελέκος, ζωοτεχνολόγος
Για να δείτε όλα μας τα προϊόντα, χρήσιμα άρθρα και να ρωτήσετε πληροφορίες σχετικά με την χρήση τους, επισκεφτείτε την σελίδα μας και το blog μας. https://eviaparrots.gr/index.php?route=journal2/blog
Για τιμές λιανικής, ενημερωθείτε από τα σημεία διάθεσης (pet shop) των προϊόντων της Evia parrots, στην σελίδα μας https://eviaparrots.gr

Αφήστε σχόλιο