Τα εντεροβακτήρια

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 18/08/2022 0 Σχόλια
Τα εντεροβακτήρια αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία μικροοργανισμών, που προκαλούν συχνά προβλήματα στα πτηνά συντροφιάς. Περιλαμβάνει πολύ παθογόνα μικρόβια όπως η σαλμονέλλα (παράτυφος), η E. Coli (κολιβακίλωση), ο Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus), ο Στρεπτόκοκκος (Streptococcus), η Ψευδομονάδα (Pseudomonas), η Yersinia (ψευδοφυματίωση) κ.ά.
Μπορούν να προσβάλλουν τα περισσότερα είδη όπως είναι οι παπαγάλοι, τα περιστέρια, τα Finches, τα καναρίνια κ.ά. Οι νεοσσοί και τα νεαρά πτηνά είναι πιο ευαίσθητα και μπορεί να προκληθεί πολύ υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει και το 100%! Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την μόλυνση είναι η παραγωγή ενδοτοξινών στον οργανισμό του πτηνού και οι εκτεταμένες φλεγμονές στο πεπτικό σύστημα.
Η διάγνωση είναι δύσκολη, διότι τα περισσότερα εντεροβακτήρια προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν ανορθωμένο πτέρωμα, απάθεια και μειωμένη ζωτικότητα. Το πτηνό συνήθως σταματάει να τρώει και παρουσιάζει βλεννώδη και υδαρή περιττώματα που λερώνουν το πτέρωμα γύρω από την αμάρα. Μερικές φορές παρατηρείται και επιπεφυκίτιδα (μόλυνση των ματιών).
Οι οξείες περιπτώσεις, συχνά καταλήγουν στο θάνατο ιδιαίτερα σε μικρά είδη όπως είναι τα καναρίνια και τα finches. Σε άλλες περιπτώσεις, η ασθένεια εκδηλώνεται σταδιακά και διαρκεί περισσότερο (υποξεία ή χρόνια μορφή), με συμπτώματα που έχουν σχέση με το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως αστάθεια, ραιβόκρανο κ.ά. Τα πτηνά που αναρρώνουν μπορούν να γίνουν φορείς χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα και να μεταδίδουν την ασθένεια στα άλλα πτηνά.
Η θεραπεία δεν είναι εύκολη εξαιτίας τις ανθεκτικότητας πολλών εντεροβακτηρίων στα αντιβιοτικά. Η ανάπτυξη της βακτηριακής αντοχής, απαιτεί σε πολλές περιπτώσεις την διενέργεια αντιβιογράμματος για τον προσδιορισμό της ευαισθησίας των παθογόνων μικροοργανισμών και την χορήγηση της κατάλληλης αντιβιοτικής ουσίας.
Το αυξανόμενο φαινόμενο ανθεκτικών στελεχών, οδήγησε την επιστήμη στην έρευνα για την αναζήτηση και ανεύρεση αποτελεσματικών μη φαρμακευτικών μεθόδων πρόληψης με συγκεκριμένα πρωτόκολλα διαχείρισης και διατροφής. Αυτά περιλαμβάνουν καθαρό νερό, καθαρό περιβάλλον διαβίωσης και παροχή διατροφικών ουσιών με ανοσοενισχυτική και φαρμακοδυναμική δράση, όπως ορισμένα βότανα, βιταμίνες και λιπαρά οξέα.
Η Evia Parrots με τα νέα προϊόντα της Intestinal formula 1 και Intestinal formula 2, ενσωματώνει τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στην καταπολέμηση των εντεροβακτηρίων, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της φυσιολογίας των διαφόρων ειδών πτηνών συντροφιάς!
Βασίλης Σελέκος, ζωοτεχνολόγος
Για να δείτε όλα μας τα προϊόντα, χρήσιμα άρθρα και να ρωτήσετε πληροφορίες σχετικά με την χρήση τους, επισκεφτείτε την σελίδα μας και το blog μας. https://eviaparrots.gr/index.php?route=journal2/blog
Για τιμές λιανικής, ενημερωθείτε από τα σημεία διάθεσης (pet shop) των προϊόντων της Evia parrots, στην σελίδα μας https://eviaparrots.gr

Αφήστε σχόλιο