Οι ασθένειες των πτηνών συντροφιάς

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 18/08/2022 0 Σχόλια
Οι ασθένειες των πτηνών συντροφιάς, διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες. Για την εκδήλωση κάποιας ασθένειας, συντρέχουν συνήθως πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες και μικροοργανισμοί. Εκτός από την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι χορηγούμενες φαρμακευτικές ουσίες, τις περισσότερες φορές απαιτείται μια διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση με συγκεκριμένη διαχείριση και συνδυαστικό θεραπευτικό πρωτόκολλο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μόνο δραστικά βότανα και διατροφικές ουσίες ή συνδυασμό βοτάνων και διατροφικών ουσιών με συμβατικά φάρμακα.
Για παράδειγμα σε χρόνιες ασθένειες, πολλά από τα μικρόβια που εμπλέκονται και έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα στις φαρμακευτικές ουσίες, καταπολεμούνται αποτελεσματικότερα με εκχυλίσματα βοτάνων, ζωντανά στελέχη προβιοτικών και ορισμένα λιπαρά οξέα. Αντίθετα σε σοβαρές οξείες ασθένειες, οι «ολοκληρωμένες θεραπείες» με ειδική διαχείριση και συνδυασμό βοτάνων, θρεπτικών ουσιών και συμβατικών φαρμάκων, παρουσιάζει συνεργιστική δράση που καθιστά το συνολικό πρωτόκολλο πιο αποτελεσματικό!
Οι ασθένειες που χαρακτηρίζονται ως «οξείες», έχουν γρήγορη έναρξη με παθολογία σοβαρών φλεγμονών και κύρια συμπτώματα την διάρροια και την άρνησης της τροφής. Η κατάληξη είναι θανατηφόρα χωρίς άμεση διαχείριση και θεραπεία και φορά κυρίως τα μικρά finches και τα καναρίνια, λόγω των άμεσων και μεγάλων ενεργειακών απαιτήσεων που έχουν. Αυτά τα είδη, εάν δεν προσλάβουν γρήγορα κάποιο είδος τροφής και σπαταλούν τη δική τους ενέργεια για την σταθερή θερμοκρασία του σώματός τους, συνήθως αποβιώνουν μέσα σε 48 ώρες.
Τα άρρωστα πτηνά, πρέπει να τοποθετηθούν αμέσως σε ζεστό χώρο ή σε κατάλληλο κλουβί ιατρείο και να τα ταΐζονται στο χέρι. Η τροφή θα πρέπει να είναι σε μορφή χυλού ή υγρού συμπληρώματος και να συνδυάζεται με δραστικά βότανα, δεξτρόζη για άμεση ενέργεια, ηλεκτρολύτες για πιθανή αφυδάτωση και βιταμίνης Κ για την πρόληψη αιμορραγιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις οξείων ασθενειών, το παραπάνω θεραπευτικό πρωτόκολλο επιφέρει βελτίωση, ενώ σε άλλες όχι, καθώς τον τελευταίο λόγο τον έχει η λοιμογόνος δύναμη της ασθένειας, το ανοσοποιητικό σύστημα και η γενετική προδιάθεση του πτηνού.
Οι παράγοντες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολλοί, όπως το στρες, η υψηλή αναπαραγωγική προσπάθεια των θηλυκών, ορισμένες ιογενείς και χρόνιες βακτηριακές λοιμώξεις, οι μυκοτοξίνες κ.ά.
Η γενετική προδιάθεση σχετίζεται με παράγοντες όπως η αιμομιξία (που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα), η καταγωγή, το περιβάλλον διαβίωσης του πτηνού κ.ά. Είδη που έχουν εξελιχθεί σε άγονες και χωρίς πολύ υγρασία περιοχές, όπως τα Gouldians finches ή διαβιούν σε ξηροθερμικές περιοχές της Β. Αφρικής και της Ν. Ευρώπης, όπως ορισμένα είδη Carduelis που διατρέφονται με σπόρους αγκαθιών (thistle), είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες στις οποίες έχουν μικρή γενετική και περιβαλλοντική έκθεση. Αυτές περιλαμβάνουν την κοκκιδίωση (Coccidiosis) την τριχομονάδωση (Trichomonas), την καντιτίαση (Candida), την κολιβακίλωση (E. Coli) κ.ά.
Η χορήγηση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος, αντιμυκητιακών και αντιπρωτοζωικών φαρμάκων είναι συνήθως επιβεβλημένη σε αυτές τις περιπτώσεις. Τα συνθετικά φάρμακα έχουν παρενέργειες και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ορισμένα όργανα του σώματος, ωστόσο έχουν μεγάλη και γρήγορη φαρμακοδυναμική δράση. Εάν συνταγογραφηθούν σωστά και συνδυαστούν με κατάλληλα βότανα και διατροφικές ουσίες, μπορούν να σώσουν τη ζωή αυτών των πτηνών.
Η Evia Parrots, με την νέα σειρά φυτικών εκχυλισμάτων «Health Care - Herbs Formula», δίνει στους εκτροφείς πτηνών συντροφιάς την δυνατότητα να παρέχουν αποτελεσματικότερα και πιο ολοκληρωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την πρόληψη και την θεραπεία χρόνιων αλλά και οξείων ασθενειών!
ΥΣ. Οι ιδιοκτήτες και οι εκτροφείς που δεν έχουν εμπειρία διαχείρισης οξείων ασθενειών, θα πρέπει να αναζητούν άμεση βοήθεια από ένα κτηνιατρικό κέντρο με εξειδικευμένους στα πτηνά επιστήμονες. Η «βοήθεια» μέσω άπειρων εκτροφέων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, άσχημη κατάληξη!
Βασίλης Σελέκος, ζωοτεχνολόγος
Για να δείτε όλα μας τα προϊόντα, χρήσιμα άρθρα και να ρωτήσετε πληροφορίες σχετικά με την χρήση τους, επισκεφτείτε την σελίδα μας και το blog μας. https://eviaparrots.gr/index.php?route=journal2/blog
Για τιμές λιανικής, ενημερωθείτε από τα σημεία διάθεσης (pet shop) των προϊόντων της Evia parrots, στην σελίδα μας https://eviaparrots.gr

Αφήστε σχόλιο