Η αυξημένη θνησιμότητα των θηλυκών σε σχέση με τα αρσενικά.

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 18/08/2022 0 Σχόλια
Καθώς η αναπαραγωγική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, ένα γεγονός που είναι γνωστό στους εκτροφείς, είναι η ευαισθησία και η αυξημένη θνησιμότητα των θηλυκών σε σχέση με τα αρσενικά. Σαν επικρατέστερη αιτιολογία, έχει προταθεί η αυξημένη παραγωγή αναπαραγωγικών ορμονών (οιστρογόνα) και ορμονών του στρες (κορτιζόλη). Ένας μεγάλος αριθμός αποδεικτικών στοιχείων δείχνει ότι η υψηλή αναπαραγωγική προσπάθεια των θηλυκών, καταστέλλει τους δείκτες κυτταρικής ανοσίας και συχνά συνοδεύεται από μειωμένη αντίσταση. Επιπλέον κατά την γέννηση των αυγών έχει παρατηρηθεί μείωση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και αναιμία.
Τα θηλυκά πτηνά με αναιμία και ανοσοκαταστολή, είναι ευάλωτα σε μολύνσεις από μικρόβια όπως ορισμένα βακτήρια που μπορεί να περάσουν από την ωοθήκη και στα αυγά, κατά τον σχηματισμό των εμβρύων και να μολύνουν και τούς νεοσσούς. Το αποτέλεσμα είναι ο αυξημένος δείκτης θνησιμότητας στα θηλυκά πτηνά, καθώς και έμμεσα στους νεοσσούς από διάφορες ασθένειες όπως η διάρροια των νεοσσών (Young Birds Disease Syndrome - YBDS), η μαύρη τελεία (Circovirus - black spot) κ.ά.
Η αντιμετώπιση των διαφόρων λοιμώξεων από τους εκτροφείς, έχει καθιερωθεί να γίνεται με την χορήγηση κοκκιδιοστατικών και αντιβιοτικών ευρέως φάσματος κατά την προετοιμασία της αναπαραγωγής. Με τον τρόπο αυτό, οι φαρμακευτικές ουσίες «συσσωρεύονται» στα αυγά και καταπολεμούνται και οι ενδεχόμενες λοιμώξεις στα θηλυκά.
Η τακτική αυτή σύμφωνα με τον Dr. Jan Vanderborght, «χάνει συνεχώς έδαφος», καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση αντιβιοτικών και κοκκιδιοστατικών δημιουργεί ανθεκτικά μικρόβια και μια πιθανή μαζική εμφάνιση ασθενειών από βακτήρια, κοκκίδια ή μαύρη τελεία μπορεί να συμβεί το επόμενο έτος.
Η χρήση αντιβιοτικών επίσης, είναι γνωστό ότι προκαλεί υπερανάπτυξη των μυκήτων. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Napoli για το Μεγαβακτηρίδιο (Avian Gastric Yeast), συστήνει να αποφεύγετε η χρήση αντιβιοτικών, αντιμυκητιακών και άλλων φαρμάκων εάν δεν είναι εξαιρετικά αναγκαίο! Στην ίδια γραμμή ο Dr. E.F. Kaleta (Avian Vet), συστήνει την χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών στα πτηνά συντροφιάς, μόνο έπειτα από μικροβιολογικές εξετάσεις και ανεύρεση παθογόνων μικροβίων, ενώ πολλοί εκτροφείς όπως ο διάσημος Ιταλός Α. Fumagalli, υποστηρίζει ότι η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη γονιμότητα και σε παραγωγή νεοσσών ευαίσθητων στις ασθένειες!
Η Evia Parrots, οδηγούμενη από τα νέα δεδομένα και τις υποδείξεις των επιστημόνων, σχεδίασε μια νέα σειρά προϊόντων για την φροντίδα της υγείας των φτερωτών μας φίλων. Η νέα σειρά «Health Care - Herbs Formula», καταπολεμά με φυσικό και εξειδικευμένο τρόπο τα προβλήματα από βακτήρια, ενδοπαράσιτα, ιούς και μύκητες, χωρίς τον κίνδυνο δημιουργίας ανθεκτικότητας. Η νέα σειρά προϊόντων της Evia Parrots, έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την φυσιολογία των διαφόρων ειδών πτηνών συντροφιάς και την ισχυρή φαρμακοδυναμική, ανοσοενισχυτική και υποστηρικτική δράση συγκεκριμένων βοτάνων και διατροφικών ουσιών, έναντι διαφόρων ασθενειών του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος των πτηνών.
Η μοναδική, φυσική και εξειδικευμένη σύνθεση της νέας σειράς προϊόντων «Health Care - Herbs Formula» της Evia Parrots, την καθιστά νο1 επιλογή σε περιόδους έντονου στρες, όπως συμβαίνει κατά την αναπαραγωγή, τον απογαλακτισμό των νεοσσών, την πτερόρροια, στις αλλαγές του καιρού, σε μετακινήσεις, εκθέσεις διαγωνισμούς κτλ.
Βασίλης Σελέκος, ζωοτεχνολόγος
Για να δείτε όλα μας τα προϊόντα, χρήσιμα άρθρα και να ρωτήσετε πληροφορίες σχετικά με την χρήση τους, επισκεφτείτε την σελίδα μας και το blog μας. https://eviaparrots.gr/index.php?route=journal2/blog
Για τιμές λιανικής, ενημερωθείτε από τα σημεία διάθεσης (pet shop) των προϊόντων της Evia parrots, στην σελίδα μας https://eviaparrots.gr

Αφήστε σχόλιο