Η ασπεργίλλωση (Aspergillosis) είναι μια συστημική μυκητισιακή ασθένεια που προκαλείται από τον μύκητα Aspergillus Fumigatus. Άλλα είδη Aspergillus όπως ο A. flavus, ο A. Nidulans και ο A. Terreus έχουν επίσης απομονωθεί από άγρια πτηνά αλλά και πτηνά συντροφιάς (Keymer 1969).
Η ασπεργίλλωση (ευρύτερη πνευμονία, ψευδοφυματίωση, βρογχομύκωση κ.ά.), ήταν από τις πρώτες ασθένειες πτηνών που ανακαλύφθηκαν. Παρατηρήθηκε στον αεροφόρο σάκο μιας άγριας πάπιας το 1833 (Fowler 1978). Πρόσφατα η ασπεργίλλωση έχει διαγνωστεί σε μια ποικιλία άγριων νυκτικών πτηνών αλλά και πτηνών συντροφιάς όπως ψιττακοειδών ( Amazonas, Pionus, African Gray) και άλλων «σκληρόραμφων» πτηνών (hardbills) που διατρέφονται με σπόρους. Οι σπόροι, διατρέχουν συχνά τον κίνδυνο να προσβληθούν από μύκητες Aspergillus spp. στο χωράφι ή κατά την αποθήκευση. Οι τοξίνες που εκρίνουν οι μύκητες (αφλατοξίνη, ωχρατοξίνη κ.ά.) έχουν βρεθεί και σε καρπούς όπως τα φιστίκια, αλλά και σε προϊόντα όπως το ψωμί, το τυρί, το κρέας, κτλ.
Αυτές οι τοξίνες προσβάλουν πρωτίστως το ήπαρ (hepatotoxin), προκαλούν μικρή ή μεγάλη θνησιμότητα και επηρεάζουν αρνητικά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τον μεταβολισμό. Επίσης καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας τα πτηνά ευαίσθητα στις ασθένειες.
Τα σπόρια του Aspergillus είναι ευρέως διαδεδομένα στο περιβάλλον. Τα πουλιά που εισπνέουν τα σπόρια, μπορεί να τα μεταφέρουν στους πνεύμονές τους και στους αερόσακους. Τα μολυσμένα τρόφιμα, το νερό, το υλικό φωλιάς και ο κακός αερισμός στα εσωτερικά εκτροφεία, είναι πηγές συγκεντρωμένων σπορίων ή νηματοειδών μερών που αποτελούν το μύκητα.
Η ασπεργίλλωση μπορεί να εκδηλωθεί με οξεία ή χρόνια μορφή. Η οξεία μορφή είναι συνήθως αποτέλεσμα έκθεσης σε μεγάλο αριθμό σπορίων του μύκητα Aspergillus. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), απώλεια όρεξης, υπνηλία και θάνατο μέσα σε 24 - 48 ώρες. Ο Aspergillus μπορεί να διεισδύσει (μέσω των πόρων του τσοφλιού) και στα αυγά και να σκοτώσει τα έμβρυα (O’Meara and Witter, 1971).
Στη χρόνια μορφή, τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Δυσκολία στην αναπνοή, αλλαγή φωνής, έλλειψη ενέργειας, κατάθλιψη και αδυνάτισμα. Συνήθως εμπλέκονται οι πνεύμονες και οι αερόσακοι, αλλά μπορεί επίσης να επηρεαστούν η τραχεία, η σύριγγα και οι βρόγχοι, προκαλώντας μόνιμη δυσπλασία της δομής του αναπνευστικού συστήματος. Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί από την αναπνευστική οδό και σε άλλα όργανα όπως οστά, ήπαρ, νεφρά ή στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας νευρικά συμπτώματα και παράλυση. Σε μερικά είδη όπως οι παπαγάλοι, μπορεί επίσης να παρατηρηθούν φλεγμονές των οφθαλμών και συμπτώματα «ταλαιπωρημένου» πτερώματος.
Η διάγνωση απαιτεί λεπτομερές ιστορικό της διατροφής, των συνθηκών εκτροφής, τις συνθήκες υγιεινής, της πιθανής χορήγησης αντιβιοτικών κτλ. Ο κατάλληλος πτηνίατρος θα πρέπει να προβεί σε μια σειρά από εξετάσεις όπως αιματολογικές, βιοχημικές, ιστολογικές, ακτινογραφία κ.ά. Στην εργαστηριακή διάγνωση παρατηρούνται κυρίως οζίδια (που περιέχουν μυκήλια) ή τυρώδεις μάζες. Είναι ορατές σαν κίτρινες, πράσινες ή γαλαζωπές πλάκες στους πνεύμονες, στους αεροφόρους σάκους, στην τραχεία, στους βρόγχους και σε άλλα όργανα (Burr E., 1987). Ιστολογική εξέταση πρέπει να διεξαχθεί για να αναγνωριστεί ο μύκητας. Επιβεβαίωση της μυκητισιακής μόλυνσης γίνεται με καλλιέργεια σε κατάλληλο μέσο. Ο ενδοσκοπικός έλεγχος είναι απαραίτητος για να φανεί η φλεγμονή στη σύριγγα ή στην τραχεία, αλλά και για να ληφθούν δείγματα ιστού για καλλιέργεια και μικροσκοπική εξέταση.
Η θεραπεία απαιτεί μυκητοκτόνα στην τροφή ή ενέσιμη μορφή αντιμηκητισιακών φαρμάκων σε συνδυασμό με αντιβιοτικά για να καταπολεμηθούν οι δευτερεύουσες βακτηριακές μολύνσεις (Burr E., 1987). Η δυσκολία θεραπευτικής παρέμβασης, καθιστά την έγκαιρη επαφή με τον πτηνίατρο και τα μέτρα πρόληψης της ασπεργίλλωσης επιτακτικά!
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α, είναι η πιο κοινή αιτία εξασθενημένης άμυνας του αναπνευστικού συστήματος, που προδιαθέτει τα πτηνά στη χρόνια μορφή ασπεργίλλωσης. Προϋπάρχουσες χρόνιες ασθένειες που προκαλούν καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών, προδιαθέτουν επίσης τα πτηνά σε δευτερεύουσες μυκητισιακές μολύνσεις όπως ο AspergiIIus. Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα είναι η λανθασμένη αποθήκευση των προϊόντων, η χορήγηση για μεγάλο διάστημα υγρής τροφής στη διάθεση των πτηνών, η παρουσία υγρού υλικού στα δάπεδα των κλουβιών και η αυξημένη υγρασία του εκτροφείου.
Απολυμάνσεις πρέπει να γίνονται σε όλα τα κλουβιά και τα σκεύη εκτροφής, καθώς και στις εκκολαπτικές μηχανές αν χρησιμοποιούνται στην εκκόλαψη, όπως συμβαίνει µε τους παπαγάλους. Τα μη γόνιμα αυγά και αυτά που περιέχουν νεκρά έμβρυα πρέπει να απομακρύνονται. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η ενεργοποίηση της φυσικής άμυνας μέσω βιταμινών και βοτάνων με αντιμυκητισιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες όπως το αιθέριο έλαιο ρίγανης, θυμαριού, κανέλας κ.ά. μπορούν επίσης να βοηθήσουν ουσιαστικά στην πρόληψη. Έχει αποδειχθεί ότι η θυμόλη, συστατικό κυρίως του θυμαριού και της ρίγανης, μπορεί να αναστείλει αποτελεσματικά είδη μυκήτων όπως ο Aspergillus (Couladis M, Tzakou O., et al., 2004).
Η Evia Parrots για να αποτρέψει τις μολύνσεις και τα αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούν μύκητες όπως ο AspergiIIus, σχεδίασε το Fungus και το Air track formula συνδυάζοντας πάνω από δέκα δραστικά βότανα όπως το θυμάρι και τη ρίγανη, βιταμίνες όπως την Α και την Ε, λιπαρά οξέα όπως το μυρμηκικό οξύ και διατροφικά στοιχεία όπως την λυσίνη, την χολίνη και την βεταΐνη.
Η συνδυαστική και συνεργιστική δράση του Fungus και του Air track formula, προφυλάσσει το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα των πτηνών συντροφιάς από μυκητισιακές λοιμώξεις όπως η ασπεργίλλωση. Μειώνει την επίδραση των μυκοτοξινών στο ήπαρ (ηπατοπροστατευτική δράση) και βοηθά στην ενδυνάμωση των πτηνών σε λοιμώξεις από μύκητες. Ξεμπλοκάρει το αναπνευστικό σύστημα από τις βλέννες και βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων του αναπνευστικού βλεννογόνου. Τέλος υποστηρίζει τον οργανισμό των πτηνών σε περιπτώσεις μειωμένης ανοσίας για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητιάσεων όπως η ασπεργίλλωση. Το Fungus και το Air track formula της Evia Parrots, είναι απαραίτητα σε περιόδους στρες, όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις και αγώνες, κατά την αναπαραγωγή, την ωοτοκία, τον απογαλακτισμό των νεοσσών, την πτερόρροια και κατά τη διάρκεια και μετά από την αντιβιοτική θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Αφήστε σχόλιο