Η φυματίωση (Avian tuberculosis), είναι μια κοινή λοίμωξη στα πτηνά συντροφιάς. Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι το βακτήριο Mycobacterium avium και το M. genavense. Mη φυματιώδη (δυνητικά παθογόνα) μυκοβακτήρια όπως το M. fortuitum, το M. Gordonae, το Μ. hominissuis κ.ά., έχoυν επίσης απομονωθεί περιστασιακά από νεκρά πτηνά συντροφιάς (Hoop RK, Böttger EC, Pfyffer GE, 1995). Επειδή τα μυκοβακτήρια μπορούν να προσβάλλουν και να δημιουργήσουν προβλήματα σε ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους εκτροφείς και τους πτηνιάτρους.
Τα πτηνά συντροφιάς που είναι πιο ευαίσθητα σε αυτήν την ασθένεια είναι τα Red siskin (Finch & Canary World, Magazine 1995) και οι παπαγάλοι Blue-fronted Amazon (Amazona aestiva) και Melopsittacus undulates (Heyden N.V.D. 1996). Η ευαισθησία εξαρτάται από την ανοσολογική και διατροφική κατάσταση των πτηνών, τις δυσμενείς ή όχι περιβαλλοντικές συνθήκες, και τους γενετικούς παράγοντες (Tell LA, Woods L, Cromie RL. 2001).
Το βακτηρίδιο της φυματίωσης είναι πολύ ανθεκτικό και μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον για πολλά χρόνια. Η μόλυνση συμβαίνει κυρίως με την κατάποση του Mycobacterium avium από μολυσμένη τροφή και νερό. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί και από εισπνοή αερολυμάτων μολυσμένων κοπράνων και να μολυνθούν οι πνεύμονες. Κατά την κατάποση των βακτηρίων, η ασθένεια εξελίσσεται κυρίως με τον αποικισμό του εντερικού τοιχώματος και στη συνέχεια του ήπατος, με επακόλουθη διασπορά σε άλλα όργανα, όπως ο μυελός των οστών, οι αερόσακοι, ο σπλήνας, το δέρμα, οι γονάδες και σποραδικά, ο πνεύμονας και το πάγκρεας (Gerlach H 1994). Η μόλυνση μπορεί να συμβεί και μέσω των αυγών, αν και η αυγοπαραγωγή παύει κατά την ενεργή μόλυνση.
Η παθογένεια της νόσου και τα κλινικά συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το είδος των πτηνών που έχουν μολυνθεί, τον ορότυπο που εμπλέκεται και τα επηρεαζόμενα όργανα. Η οξεία μορφή μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα σχετίζονται με χρόνια, εξάντληση, απώλεια βάρους (παρ’ όλη την καλή όρεξη του πτηνού), κατάθλιψη, διάρροια, πολυουρία, αναιμία και ταλαιπωρημένο πτέρωμα. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί διάταση της κοιλιάς, χωλότητα και παρουσία μαζών στον υποδόριο και τον επιπεφυκότα ιστό. Δύσπνοια μπορεί να παρατηρηθεί σε πτηνά που παρουσιάζουν πνευμονική συμμετοχή (Dorrestein G.M., 1997).
Οι κλασικές αλλοιώσεις φυματίωσης στα διάφορα όργανα και στην εντερική οδό, παρατηρούνται συνήθως στα ενήλικα πτηνά (χρόνια μορφή). Η άτυπη μορφή χωρίς χαρακτηριστικές βλάβες, είναι δύσκολο να αναγνωριστεί και παρατηρείται κυρίως σε νεαρά πτηνά (Cubas Z.S., 2005).
Η εργαστηριακή διάγνωση της φυματίωσης απαιτεί ειδικά τεστ και μακροχρόνια καλλιέργεια περιττωμάτων ή ιστού. Η αιματολογική εξέταση φανερώνει πολύ μεγάλο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και λεμφοκυττάρων.
Η θεραπεία της φυματίωσης είναι δύσκολη, ακριβή και αμφιλεγόμενη. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός της ανθεκτικότητας των βακτηρίων σε πολλά ακριβά αντιβιοτικά φάρμακα, τα οποία θα πρέπει να δοθούν συνδυαστικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα για να θεραπεύσουν επιτυχώς τα πτηνά. Η πορεία της ασθένειας θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε κατά την διάρκεια της θεραπείας, με συχνά τεστ ανίχνευσης και αιματολογικές εξετάσεις (Heyden N.V.D. 1996, Dorrestein G.M., 1997, Godoy S.N., 2001, Cubas Z.S., 2005).
Η δυσκολία θεραπευτικής παρέμβασης, καθιστά την πρόληψη της ασθένειας επιτακτική! Η Evia Parrots, για να βοηθήσει στην πρόληψη δύσκολων και ανθεκτικών στα αντιβιοτικά ασθενειών όπως η φυματίωση, παρασκεύασε εξειδικευμένα προϊόντα που περιέχουν δραστικά βότανα, διατροφικές ουσίες, λιπαρά οξέα, προβιοτικά, πρεβιοτικά, β - γλυκάνες, και ειδικές για τα πτηνά ανοσοσφαιρίνες. Παράλληλα σχεδίασε ετήσια προγράμματα παροχής των προϊόντων, ανά εποχή, είδος και ηλικία πτηνών.
Έρευνες σε όλο τον κόσμο έχουν αναδείξει ότι, η συστηματική παροχή των συγκεκριμένων βοτάνων και των διατροφικών ουσιών που περιέχονται στα προϊόντα της Evia Parrots, θωρακίζουν την υγεία των πτηνών μεγιστοποιώντας την παθητική ανοσία. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται η χρήση προληπτικών χημικών θεραπειών και οι κίνδυνοι παρενεργειών και πρόκλησης ανθεκτικότητας.
Αφήστε σχόλιο