Η Σαλμονέλωση των πτηνών συντροφιάς, προκαλείται από εντεροβακτήρια του είδους Typhi-murium (παράτυφος). Στην Kλινική Παθολογίας των Πτηνών του Α.Π.Θ., κατά την περίοδο 1990 - 1999, εξετάστηκαν 618 περιστέρια, 182 καναρίνια και 71 ψιττακοειδή που προέρχονταν από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βακτηριολογικών εξετάσεων, σαλμονέλα απομονώθηκε σε 53 από τα 618 περιστέρια (ποσοστό 8,6%), σε 33 από τα 182 καναρίνια (ποσοστό 18,1%) και σε 2 από τα 71 ψιττακοειδή (ποσοστό 2,8%).
Στα πτηνά συντροφιάς, η μετάδοση των σαλμονελών, γίνεται κυρίως από την πεπτική οδό. Η κατανάλωση τροφής ή νερού που έχει μολυνθεί από ποντικούς, μύγες ή άλλα έντομα και παράσιτα, αποτελεί την σημαντικότερη αιτία. Τα άγρια πτηνά και τα περιστεροειδή, είναι επίσης γνωστό ότι μπορεί να αποτελούν φορείς των μικροβίων. Πολλές επιδημίες σαλμονέλας, παρουσιάζονται σε υπαίθρια εκτροφεία περιστεριών και πτηνών συντροφιάς. Η μόλυνση περνά εύκολα από τα θηλυκά πτηνά στα αυγά τους. Επιπλέον, τα αυγά μπορούν να μολυνθούν και μετά την γέννησή τους από μολυσμένα κόπρανα και να προκληθεί η νόσος. Αλλά και οι ιδιοκτήτες πτηνών συντροφιάς θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι μπορούν να μολύνουν τα πτηνά τους.
Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει υψηλή νοσηρότητα και μεγάλη θνησιμότητα στα πτηνά συντροφιάς. Η διάγνωση είναι δύσκολη διότι πολλές άλλες ασθένειες προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν μειωμένη ζωτικότητα, το πτηνό συνήθως σταματάει να τρώει και εμφανίζει σοβαρή διάρροια. Μερικές φορές παρατηρείται και μόλυνση των ματιών. Αυτές οι οξείες περιπτώσεις συχνά καταλήγουν στο θάνατο των πτηνών. Η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει και το 100% , ιδιαίτερα σε νεαρά πτηνά.
Σε άλλες περιπτώσεις, η ασθένεια εκδηλώνεται σταδιακά (χρόνια μορφή). Σε αυτές τις περιπτώσεις, παρατηρούνται συμπτώματα που έχουν σχέση με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτά τα συμπτώματα, οφείλονται στην είσοδο των σαλμονελών στην κυκλοφορία του αίματος και την εγκατάστασή τους στον εγκέφαλο, την σπονδυλική στήλη και σε άλλα όργανα του σώματος Συχνά εντοπίζονται και στις αρθρώσεις των πτηνών και προκαλούν αρθρίτιδες και χωλότητα κυρίως στα περιστέρια. Όσα πτηνά αναρρώσουν, γίνονται φορείς και διασπείρουν συνεχώς τα βακτήρια με τα κόπρανα ή τις εκκρίσεις τους, μολύνοντας έτσι άλλα πτηνά. Λόγω της μετάδοσης μέσω των κοπράνων, συχνά εκτίθενται και οι άνθρωποι στον κίνδυνο της μόλυνσης.
Το καλύτερο που μπορεί να γίνει για τη θεραπεία της σαλμονέλωσης είναι η πρόληψη, διατηρώντας τα πτηνά σε καλή υγιεινή κατάσταση, με καθαρή τροφή και συχνή απολύμανση των κλουβιών και του εκτροφείου. Όλες οι τροφές που προορίζονται για τα πτηνά θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από ποντίκια, μύγες και έντομα.
Σε υπαίθρια εκτροφεία (aviaries) ή στους περιστερώνες, θα πρέπει να αποφεύγεται η επίσκεψη άγριων πτηνών ή περιστεριών, καθόσον αυτά μπορεί να είναι φορείς σαλμονελών. Όλα τα νέα πτηνά που εισάγονται στην εκτροφή θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα και ελεγμένα από σαλμονέλα. Οποιοδήποτε πτηνό δώσει θετικά αποτελέσματα στις καλλιέργειες, είτε κατά την διάρκεια της καραντίνας είτε σε ετήσιες εργαστηριακές εξετάσεις, θα πρέπει να θεραπεύεται ή να απομακρύνεται από το σμήνος. Αυτά τα πτηνά δεν θα πρέπει να πωλούνται σε καμία περίπτωση, εκτός και εάν ο αγοραστής είναι πλήρως ενημερωμένος για τους κινδύνους που εγκυμονούν.
Για να διαγνωστεί η σαλμονέλα, το βακτήριο πρέπει να απομονωθεί και να ταυτοποιηθεί και στη συνέχεια πρέπει να γίνει αντιβιόγραμμα για να επιβεβαιωθεί εάν το αντιβιοτικό που θα χορηγηθεί πρόκειται πράγματι να θεραπεύσει την λοίμωξη. Οι σαλμονέλες άρχισαν να εμφανίζουν αντοχή στα αντιβιοτικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σε μια εργασία όπου μελετήθηκε (in vitro) η ανθεκτικότητα 241 στελεχών σαλμονελών σε 9 αντιβακτηριακές ουσίες, βρέθηκε ότι η ανθεκτικότητα των μικροβίων στις 7 από αυτές, ανέρχονταν από 25 - 80%!
Η Evia Parrots, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών όπως η Σαλμονέλα, σχεδίασε τα προϊόντα Intestinal formula 1 και Intestinal formula 2. Τα νέα προϊόντα για την φροντίδα της υγείας της Evia Parrots, περιέχουν εκχυλίσματα βoτάνων όπως το σκόρδο, η ρίγανη, το θυμάρι, η μέντα και η κανέλλα, σε συνδυασμό με αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, λιπαρά οξέα και μονοσακχαρίτες.
Η αλισίνη (allicin) που βρίσκεται στο σκόρδο, βοηθά στην παρεμπόδιση αποικιοποίησης μικροοργανισμών όπως η Salmonella (BioVet. No1 November 1996). Tο εκχύλισμα της ρίγανης, παρουσιάζει έντονη αντιβακτηριακή δράση στην Salmonella typhimurium (Sivropoulou et al. 1997). Τα εκχυλίσματα θυμαριού μέντας και κανέλας, παρουσιάζουν αντιδιαρροϊκές ιδιότητες.
Τα βασικά αμινοξέα ενισχύουν τον οργανισμό και βοηθούν στην ανάκαμψη των πτηνών και την αποφυγή της «καρίνας» (απίσχανση). Η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και η βιταμίνη C, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι των προσβολών από τα βακτήρια σαλμονέλας. Η βιταμίνες Α και Κ, προστατεύουν τον εντερικό βλεννογόνο, αποτρέποντας εσωτερικές αιμορραγίες από φλεγμονές που προκαλούν τα βακτηρία. Τα λιπαρά οξέα μειώνουν το εντερικό pH, αναστέλλουν παθογόνα βακτηρία και βοηθούν την ανάπτυξη των ωφέλιμων μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα των πτηνών, σε βάρος των παθογόνων όπως η σαλμονέλα. Τέλος η δεξτρόζη, απελευθερώνει άμεσα θερμότητα και ενέργεια για την γρήγορη ανάκαμψη του οργανισμού.
Η ισχυρή φαρμακοδυναμική, ανοσοενισχυτική και υποστηρικτική δράση των νέων δραστικών σκευασμάτων της Evia Parrots, αποτελούν ασπίδα προστασίας έναντι των βακτηρίων της σαλμονέλας, χωρίς τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας.