Tα σάκχαρα στα πτηνά συντροφιάς.

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 07/11/2021 0 Σχόλια
Δημοσιεύτηκε από Βασίλης Σελέκος
Tα σάκχαρα αποτελούν μια από τις κυριότερες και πιο γρήγορες πηγές ενέργειας στα πτηνά συντροφιάς. Διακρίνονται σε μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. Οι πιο γνωστοί μονοσακχαρίτες είναι η γλυκόζη, το χημικό ισοδύναμό της η δεξτρόζη και η φρουκτόζη.
Η δεξτρόζη μεταβολίζεται αμέσως από τον οργανισμό των πτηνών απελευθερώνοντας θερμότητα και ενέργεια. Για τον λόγο αυτό θεωρείτε ευεργετική σε περιόδους στρες (ασθένεια, μεταφορά, διαγωνισμούς κτλ.), σε έντονη σωματική καταπόνηση (αναπαραγωγή, πτερόρροια κτλ.) και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες την περίοδο του χειμώνα.
Η Φρουκτόζη απαντάται σαν ένωση είτε ελεύθερη, είτε ως συστατικό πολυσακχαριτών, όπως οι φρουκτο-ολι-γοσακχαρίτες (πρεβιοτικά). Αυτά τα σάκχαρα, δεν επηρεάζονται από τα ένζυμα του γαστρεντερικού συστήματος και περνούν ανέπαφα στο έντερο των πτηνών. Αποτελούν τροφή μόνο για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου (προβιοτικών), βοηθώντας στην αύξηση του πληθυσμού τους και αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης τους. Αυτά τα πλεονεκτήματα των πολυσακχαριτών, είναι ιδιαίτερα σημαντικά αυτήν την περίοδο. Οι συχνές αλλαγές του καιρού και η χρήση αντιβιοτικών, επηρεάζουν αρνητικά τον πληθυσμό των ωφέλιμων βακτηρίων και τα βλαβερά βακτήρια μπορεί να επικρατήσουν στο έντερο προκαλώντας ασθένεια.
Η Evia parrots με τα προϊόντα Dextrose (γλυκόζη), Probiotic plus (προβιοτικά, πρεβιοτικά και ηλεκτρολύτες) και Multi pro (βιταμίνες, προβιοτικά και πρεβιοτικά), προσφέρει τρία μοναδικά όπλα στην φαρέτρα των εκτροφέων για την απαιτητική περίοδο του χειμώνα.
Βασίλης Σελέκος, Ζωοτεχνολόγος
 

Αφήστε σχόλιο