Το συκώτι.

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 13/11/2021 0 Σχόλια
Δημοσιεύτηκε από Βασίλης Σελέκος
Ένα από τα σημαντικότερα όργανα των πτηνών συντροφιάς, που θα πρέπει να προσέξουμε αυτήν την εποχή, είναι και το συκώτι. Το όργανο αυτό εκτελεί ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων. Μεταβολίζει τα λίπη, τις πρωτεΐνες, αποτοξινώνει και εξαλείφει τις άχρηστες ενώσεις του οργανισμού κτλ.
Μια μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών (εντερικά βακτήρια, πρωτόζωα και ιοί), προκαλεί παθολογία του συκωτιού με διόγκωση, που γίνετε τις περισσότερες φορές ορατή στα μικρά passerines όπως τα καναρίνια, οι καρδερίνες κ.ά.
Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι η έκθεση σε τοξίνες (αφλατοξίνες σπόρων, προϊόντα καθαρισμού και παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στο εκτροφείο), νεοπλασίες, μεταβολικές διαταραχές και λιπώδη εκφύλιση.
Η αποκλειστική διατροφή με σπόρους και η εκτροφή σε μικρά κλουβιά, οδηγεί συχνά σε λιπώδη εκφύλιση, κυρίως στα ψιττακοειδή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπέρβαρα πτηνά με αποθέματα λίπους ορατά στο στήθος και στην κοιλιά, διευρυμένο λιπώδες ήπαρ, υπερμεγέθη και ανώμαλη ανάπτυξη ράμφους, αλλαγή στο χρωματισμό του φτερώματος και αιμορραγία που αργεί να σταματήσει.
Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν δευτερογενείς μικροβιακές λοιμώξεις μαζί με την ασθένεια του ήπατος και η χορήγηση χημικών φαρμάκων καθίσταται προβληματική εάν αυτά έχουν κάποια τοξικότητα για το ήπαρ. Για τον λόγο αυτό, η υποστήριξη του ήπατος μέσω φυσικών διατροφικών ουσιών και η καταπολέμηση των δευτερογενών μικροβιακών λοιμώξεων με φυτικές αντιμικροβιακές ουσίες, είναι ζωτικής σημασίας!
Η Evia parrots, έχει σχεδιάσει ορισμένα προϊόντα της με διατροφικά στοιχεία που προστατεύουν, ενώ παράλληλα αποτοξινώνουν το συκώτι και καταπολεμούν τις δευτερογενείς λοιμώξεις με φυσικό τρόπο.
1. Συμπληρώματα μαλακών τροφών και βιταμινών: Αυγοτροφές Yellow και White Herbal eggfood plus (δημητριακά ολικής άλεσης, παστεριωμένα αυγά και έξτρα χολίνη), Βιταμίνες Complex B και Β- Complex plus.
2. Συμπληρώματα αφυδατωμένων λαχανικών, βοτάνων και super foods:
Σπανάκι (άλφα λιποϊκό οξύ, βιτ.Β6), Μπρόκολο (άλφα λιποϊκό οξύ, βιτ. Β6), Thistle plus (γαϊδουράγκαθο, κουρκουμά, ταραξάκο, στελάρια, σκόρδο), Αγκάθι Μαρίας (γαϊδουράγκαθο), Whole egg powder και Hen egg white powder (σκόνη ολόκληρου αυγού και σκόνη ασπραδιού), Μαγιά μπύρας (άλφα λιποϊκό οξύ, χολίνη, βιτ.Β., μαγνήσιο).
3. Προϊόντα υγείας (πρόληψης – θεραπείας) Hep Aid (σορβιτόλη, χολίνη, βεταΐνη, γαϊδουράγκαθο, δεντρολίβανο, ρίγανη), Ριγανέλαιο και Choline (χολίνη).
Βασίλειος Σελέκος, Ζωοτεχνολόγος

Αφήστε σχόλιο