Η σημαντικότητα της βιταμίνης Κ.

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 07/12/2021 0 Σχόλια

Περισσότερα από 50 θρεπτικά συστατικά πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο σιτηρέσιο των πτηνών συντροφιάς. Η υποβιταμίνωση δεν αναγνωρίζεται εύκολα στην αρχή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Οποιαδήποτε μακροχρόνια έλλειψη, οδηγεί σε σημαντικές βλάβες και τελικά στον θάνατο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η βιταμίνη Κ. Η σημαντικότητα της βιταμίνης, αναγνωρίστηκε σε ορνιθοειδή πτηνά εκτροφείων, που τρέφονταν με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και εμφάνιζαν σοβαρές αιμορραγίες από αδυναμία πήξης του αίματος. Η βιταμίνη Κ παρεμποδίζει επίσης το οξειδωτικό στρες και διευκολύνει τη δημιουργία ATP που χρησιμεύει ως παροχή ενέργειας σε όλες σχεδόν τις βιοχημικές αντιδράσεις. Εκτός από αιμορραγίες, η έλλειψη της βιταμίνης Κ μπορεί να προκαλέσει αναιμία, εμβρυική θνησιμότητα και διαταραχές στο μεταβολισμό των οστών. Μπορεί να παρασκευαστεί και από τα βακτήρια του εντέρου των ενήλικων ορνιθοειδών και σε ένα βαθμό και των πτηνών που διαθέτουν ένα σχετικό μέγεθος παχέως εντέρου με εντερική χλωρίδα, όπως τα περιστέρια, τα ψιττακοειδή κ.ά. Παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση της χλωρίδας του εντέρου σε αυτά τα είδη, όπως το στρες, τα εντερικά μικρόβια και παράσιτα, τα αντιβιοτικά, οι σουλφοναμίδες κτλ., συντελούν στην μείωση της βιταμίνης Κ στον οργανισμό των πτηνών. Αυτό έχει συχνά σαν συνέπεια εσωτερικές αιμορραγίες και θάνατο από αδυναμία πήξης του αίματος.
Συμπληρώματα τροφών και βιταμινών που περιέχουν βιταμίνη Κ, θα πρέπει να χορηγούνται σε όλα τα finches, σε ορισμένα ψιττακοειδή, στα νεαρά πτηνά, και απαραίτητα σε εντερικές λοιμώξεις (π.χ. κοκκιδίωση) και σε όλα τα πτηνά που υποβάλλονται σε θεραπείες. Η Evia parrots προσφέρει την πολύτιμη αυτή βιταμίνη μέσα από μια ποικιλία προϊόντων όπως:
1. Αφυδατωμένα λαχανικά και super foods (Φυλλοκινόνη Κ1): σπανάκι, παντζάρι, πράσινη πιπεριά, σπιρουλίνα, γύρη (Bee pollen) και σογιάλευρο. 2. Μαλακές τροφές - αυγοτροφές (μενακινόνη K2): Herbal Eggfood yellow and red plus (κίτρινη και κόκκινη), ολόκληρο αυγό σε σκόνη (Whole egg powder ). 3. Σε υδατοδιαλυτή μορφή (Μεναδιόνη Κ3): Vit. K (100.000mg), Feathers plus (1330mg), B-complex plus (1000mg), Super vit (800mg), Multi pro (400mg), Vit. A plus σε σκόνη (400mg).


Βασίλης Σελέκος, ζωοτεχνολόγος

Αφήστε σχόλιο