Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 12/12/2021 0 Σχόλια
 
Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι εξαιρετικά σημαντικά στην διατροφή των πτηνών συντροφιάς. Πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά µέσω της τροφής και των συμπληρωμάτων, διότι αποβάλλονται συνεχώς από τον οργανισμό. Ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο στα νεαρά πτηνά συντροφιάς, χρησιμοποιείται κυρίως για τον σχηματισμό των οστών, ενώ στα ενήλικα θηλυκά για τον σχηματισμό του κελύφους των αυγών.
Η έλλειψη ασβεστίου, αποτελεί συχνό πρόβλημα στα πτηνά συντροφιάς και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν από τους εκτροφείς. Ο κυριότερος λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι η μη σωστή διατροφή και η χρήση μη κατάλληλων συμπληρωμάτων. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι το ασβέστιο και ο φωσφόρος έχουν µία σύνθετη σχέση μεταξύ τους. Όταν παρέχουμε για μεγάλο διάστημα συμπληρώματα σπόρων (που περιέχουν μικρό ποσοστό ασβεστίου σε σχέση µε τον φωσφόρο) χωρίς άλλες τροφές και συμπληρώματα που περιέχουν ασβέστιο, η σχέση αυτή διαταράσσεται και μπορεί να προκαλέσει ραχιτισμό και οστεομαλάκυνση. Ο φωσφόρος εκτός από τον σχηματισμό των οστών, συμβάλλει και στη μεταφορά του ασβεστίου κατά τον σχηματισμό των αυγών, στη διατήρηση της οξεο-βασικής ισορροπίας και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών.
Ο μεταβολισμός του ασβεστίου και του φωσφόρου επίσης, ρυθμίζεται από την βιταμίνη D3. Συνεπώς είναι σημαντικό τα συμπληρώματα ασβεστίου, να συνδυάζονται µε αυτή τη βιταμίνη, όταν παρέχονται στα πτηνά συντροφιάς.
Προβλήματα που σχετίζονται µε την ανεπάρκεια του ασβεστίου και του φωσφόρου, ή την έλλειψη βιταμίνης D3 (για τη σωστή αξιοποίησή τους), περιλαμβάνουν προσβολή τετάνου σε παπαγάλους African Greys, πρόπτωση της αμάρας, οστεοπόρωση, κατάγματα, λεπτοκέλυφα αυγά, στασιμότητα του αυγού στον ωαγωγό, προβλήματα στα πόδια, κ.ά.
Η Evia parrots, γνωρίζοντας την σημασία της ισορροπημένης και καλά συνδυασμένης σύνθεσης των διατροφικών συστατικών, παρέχει στους εκτροφείς των πτηνών συντροφιάς μια μεγάλη ποικιλία τροφών και συμπληρωμάτων με ασβέστιο, φωσφόρο και βιτ.D3.
1. Φυτικές πηγές ασβεστίου της Evia parrots: Αφυδατωμένο (πούδρα) μπρόκολο, σπανάκι και παντζάρι, Bio plus (μαιντανός, μπρόκολο), σπόροι chia.
2. Συμπληρώματα μετάλλων και ιχνοστοιχείων: Άμμος υγιεινής, Στρειδάλευρο, Grit mix, Ανθρακικό ασβέστιο, Φωσφορικό ασβέστιο + D3.
3. Πέτρες ασβεστίου με όστρακα και ζεόλιθο και πέτρες ασβεστίου με παντζάρι, σπανάκι και καρότο.
4. Σε υδατοδιαλυτή μορφή: Calcium + D3, Ασβέστιο + φώσφορος + D3

Βασίλης Σελέκος, Ζωοτεχνολόγος


Αφήστε σχόλιο