Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες.

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 21/12/2021 0 Σχόλια
Δημοσιεύτηκε από Βασίλης Σελέκος 18 Δεκεμβρίου στις 4:31 μ.μ. 
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν την βιταμίνη C και τις 8 βασικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες δρουν συνεργικά. Αυτές είναι η Θειαμίνη (Β1), η Ριβοφλαβίνη (Β2), η Νιασίνη (PP ή Β3), το Παντοθενικό οξύ (Β5), η Πυριδοξίνη (Β6), η Βιοτίνη (Η ή Β7), το Φολικό οξύ (Β9, Bc, ή Φυλλικό οξύ) και η Κυανοκοβαλαμίνη (Β12). Παράγωγα του Φολικού οξέως που εμφανίζουν παρόμοια βιταμινική ενέργεια είναι η βιταμίνη Β10 (παράγοντας ανάπτυξης του πτερώματος των νεοσσών), η Β11 (παράγοντας ανάπτυξης των νεοσσών), και η βιταμίνη Bc (αντιαναιμικός παράγοντας των νεοσσών). Ο οργανισμός των πτηνών συντροφιάς τις χρειάζεται για μια πληθώρα λειτουργιών όπως, για την παραγωγή ενέργειας, για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών, για την ενζυμική δραστηριότητα, για τη σωστή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος κ.ά. Η χορήγησή τους όλο τον χρόνο είναι απαραίτητη, καθώς δεν αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σαν υδατοδιαλυτές αποβάλλονται με τα ούρα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν έχει παρατηρηθεί τοξικότητα από την χρήση τους στα πτηνά. Μικρές ποσότητες βιταμινών Β (κυρίως βιοτίνης), μπορούν να παρασκευαστούν και από την χλωρίδα του εντέρου σε όσα είδη πτηνών την διαθέτουν. Η ανεπάρκεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β, προκαλεί νευρομυϊκές διαταραχές (εκφύλιση, παραλύσεις κ.ά), λιπώδες ήπαρ, μειωμένη γονιμότητα και παραγωγή αυγών, μειωμένη εκκολαπτικότητα, αδύναμους νεοσσούς με καθυστέρηση ανάπτυξης, φτωχή ανάπτυξη και χρωματισμό πτερώματος, ανορεξία, αναιμία και τάση για προσβολή από ασθένειες. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητες σε όλα τα πτηνά συντροφιάς και κυρίως σε καναρίνια και finches, σε περιόδους με έντονο στρες και κατά την διάρκεια χορήγησης αντιβιοτικών αγωγών και σουλφοναμιδών. Επίσης σε περιόδους με αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις σε ενέργεια, υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες, όπως κατά την αναπαραγωγική περίοδο, την ανάπτυξη, την αλλαγή του φτερώματος και την περίοδο του χειμώνα. Η Evia parrots για να αποτρέψει την ανεπάρκεια των πολύτιμων αυτών βιταμινών, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων για να εξασφαλίσει την συνεχή πρόσληψή τους, μέσω της τροφής αλλά και του νερού.
1. Αφυδατωμένα λαχανικά και super foods: Μπρόκολο (Β2, Β5, Β9), Σπανάκι (Β2, Β9), Πράσινη πιπεριά (Β6), Παντζάρι (Β1, Β2), Bio plus, Selenium + E plus, Σπιρουλίνα και Γύρη (B1, B2, B3, B5, B6, Β9, B12), Μαγιά μπύρας (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12), Χαρουπάλευρο (Β1, Β2, Β3).
2. Μαλακές τροφές - αυγοτροφές: Herbal Eggfood plus και αυγό (κρόκος, ασπράδι) σε σκόνη (Whole and White egg powder) (Β1, Β2, Β5, Β6, Β7, Β9, Β12).
3. Σπόροι: Fresh mix - φύτρα σπόρων (Β1, Β2, B5, Β6, Β7, Β9 ), όλα τα είδη ηλιόσπορου στα μίγματα παπαγάλων (μεγάλος ριγέ, μαύρος και λευκός) και ηλιόσπορος micro για χρήση σε μικρά finches (Β1, Β3, Β5, Β6, Β7).
4. Σε υδατοδιαλυτή μορφή: B-complex, B-complex plus, Feathers plus και Feathers solution (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9, Β12), Super vit (Β1, Β5, Β6, Β9), Multi pro (Β1,Β2, Β3, Β6, Β7, Β12).
Βασίλης Σελέκος, ζωοτεχνολόγος
Για να δείτε όλα μας τα προϊόντα, χρήσιμα άρθρα και να ρωτήσετε πληροφορίες σχετικά με την χρήση τους, επισκεφτείτε την σελίδα μας και το blog μας. https://eviaparrots.gr/index.php?route=journal2/blog
Για τιμές λιανικής, ενημερωθείτε από τα σημεία διάθεσης (pet shop) των προϊόντων της Evia parrots, στην σελίδα μας https://eviaparrots.gr

Αφήστε σχόλιο