H περίοδος της αναπαραγωγής.

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 01/01/2022 0 Σχόλια
Δημοσιεύτηκε από Βασίλης Σελέκος
Η σημαντικότερη περίοδος στα πτηνά συντροφιάς από πλευράς ζωοτεχνικών εργασιών και απαιτήσεων σε θρεπτικά συστατικά, είναι η περίοδος της αναπαραγωγής. Περιλαμβάνει την προετοιμασία, την ένωση των ζευγαριών, την περίοδο ωοτοκίας και το μεγάλωμα των νεοσσών.
Στα περισσότερα πτηνά η διαδικασία αυτή ξεκινάει από τον Φεβρουάριο με την βαθμιαία φυσική αύξηση του φωτός και της θερμοκρασίας. Στα εσωτερικά εκτροφεία που έχουν ρυθμιζόμενες συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας, η διαδικασία της αναπαραγωγής μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα.
Βασικές παράμετροι επιτυχίας είναι η σεξουαλική ωριμότητα, ο επαρκής χρόνος ανάπαυσης (μετά την προηγούμενη αναπαραγωγική περίοδο) και η σωστή διατροφή με παρουσία επαρκών ποσοστών πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και ιδιαιτέρως βιταμινών Ε, Α, D3, Β, Σελήνιο, Ασβέστιο και Φοσφώρο.
Η επάρκεια του οργανισμού των πτηνών στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, δεν είναι εύκολη υπόθεση! Η αναπαραγωγή αποτελεί μια πολύ στρεσογόνο περίοδο, με συχνά προβλήματα υγείας ιδιαίτερα στα θηλυκά καναρίνια και στα finches. Πολλοί εκτροφείς για να αποφύγουν ορισμένες ασθένειες και απώλειες πτηνών, καταφεύγουν στην χρήση προληπτικών θεραπειών με αντιβιοτικά και σουλφοναμίδες κατά την προετοιμασία και κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Ο συνδυασμός του στρες, τυχών εντερικών προβλημάτων και προληπτικών θεραπειών, δυσκολεύει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό των πτηνών.
Η ανεπάρκεια των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων αυτή την περίοδο, προκαλεί μείωση της γονιμότητας και της αυγοπαραγωγής, λεπτοκέλυφα αυγά, στασιμότητα του αυγού στον ωαγωγό, πρόπτωση της αμάρας, εμβρυική θνησιμότητα, μυϊκή δυστροφία στους νεοσσούς, καθυστέρηση της ανάπτυξής και ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Η Evia parrots, γνωρίζοντας τις αυξημένες απαιτήσεις των πτηνών συντροφιάς την περίοδο της αναπαραγωγής, έχει σχεδιάσει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων για χρήση στο νερό όσο και στην τροφή, δίνοντας την δυνατότητα στους εκτροφείς να πετύχουν υγιή πτηνά και βέλτιστα αναπαραγωγικά αποτελέσματα!
Χρόνια πολλά και καλή αναπαραγωγική χρονιά!
Βασίλης Σελέκος, ζωοτεχνολόγος
Για να δείτε όλα μας τα προϊόντα, χρήσιμα άρθρα και να ρωτήσετε πληροφορίες σχετικά με την χρήση τους, επισκεφτείτε την σελίδα μας και το blog μας. https://eviaparrots.gr/index.php?route=journal2/blog
Για τιμές λιανικής, ενημερωθείτε από τα σημεία διάθεσης (pet shop) των προϊόντων της Evia parrots, στην σελίδα μας https://eviaparrots.gr

Αφήστε σχόλιο