Ευεργετικες Ιδιοτητες των Αποξηραμενων

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 28/09/2021 0 Σχόλια
Δημοσιεύτηκε από Βασίλης Σελέκος ·
Αν οι διάφοροι σπόροι αποτελούν για τα πτηνά συντροφιάς κύρια πηγή ενέργειας (υδατάνθρακες, έλαια), οι βλαστοί, οι ρίζες, οι καρποί και τα φύλα των αφυδατωμένων φυτών αποτελούν σημαντικές φυσικές και αφομοιώσιμες πηγές βιταμίνης Α, Ε, C, Β1, Β2 κλπ., καθώς και σημαντικών μετάλλων που απουσιάζουν από τους σπόρους, όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρος. Για παράδειγμα στην μηδική (Medicago sativa), η βιτ. Α είναι 138.000 U.I./kg σε χλωρή μορφή και 220.000 U.I./kg στα αποξηραμένα φύλλα, η βιτ.Ε είναι 50 mg/kg σε χλωρή μορφή και 110 mg/kg σε αποξηραμένη μορφή (μηδικάλευρο), η βιτ.D 30 U.I./kg σε χλωρή μορφή και 495 U.I./kg στο άλευρο, ενώ το ασβέστιο είναι 0.37 % σε χλωρή μορφή και 1,50% στο άλευρο (Βασιλόπουλος Β. 1992).
Πολλά αρωματικά φυτά (σε μορφή αλεύρου αποξηραμένων φυτών), όπως το φασκόμηλο, το θυμάρι, η ρίγανη κτλ., παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες (Economou 1991, Sivropoulou 1996, Adam 1998), ασκούν ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα των πτηνών(Tyler 1994, Graig 1999), ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού σωλήνα και ελαττώνουν την χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.
Η μικρή ποσότητα του νερού που περιέχεται στις τροφές και τα βότανα σε μορφή σκόνης ή αλεύρου, επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο την θρεπτική αξία, αλλά και την δυνατότητα να διατηρούνται με ασφάλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι βρίσκουν την υποστήριξη μιας μεγάλης μερίδας εκτροφέων πτηνών συντροφιάς και πτηνιάτρων σε όλο τον κόσμο.
Η Evia Parrots έχει σχεδιάσει μια μεγάλη ποικιλία αφυδατωμένων φυτικών προϊόντων, δίνοντας την δυνατότητα στους εκτροφείς να παρέχουν με ασφάλεια, τις ευεργετικές ιδιότητες της φύσης ανά εποχή, ηλικία και είδος πτηνού.
Βασίλης Σελέκος, Ζωοτεχνολόγος

Αφήστε σχόλιο