Η «γεωφαγία» ή αλλιώς η βρώση χώματος

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 21/01/2022 0 Σχόλια
Η «γεωφαγία» ή αλλιώς η βρώση χώματος ή πηλού, αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη συνήθεια μεταξύ διαφόρων ειδών πτηνών όπως τα ορνιθοειδή, τα περιστέρια, τα ωδικά, τα ψιττακοειδή κ.ά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα σμήνη παπαγάλων, που επισκέπτονται τις αργιλώδες όχθες των ποταμών στα τροπικά δάση του Αμαζονίου.
Τα πτηνά προβαίνουν στην γεωφαγία για διάφορους λόγους, όπως για την πρόσληψη ανόργανων θρεπτικών συστατικών (Ca, Mg, K, Na, κ.ά.), για την υποβοήθηση της μηχανικής πέψης, για την ρύθμιση του pH, την αντιμετώπιση της διάρροιας και των ενδοπαρασιτώσεων και κυρίως για την αντιμετώπιση των διαφόρων τοξινών από την διατροφή τους. Πολλά φυτά παράγουν τοξίνες ως μια εξελικτική προσαρμογή που τα προστατεύει από την υπερβολική τροφοδότησή τους, κάτι που θα απειλούσε την επιβίωση του είδους τους. Οι περισσότερες από τις τοξίνες έχουν τη μορφή αλκαλοειδών όπως η κινίνη και τανινών που δίνουν στα φυτά, τον καρπό ή τους σπόρους μια πικρή ή ξινή γεύση.
Στα πτηνά συντροφιάς, η χρήση του πιστοποιημένου για βρώση ζεόλιθου, αντικαθιστά την γεωφαγία σε συνθήκες εκτροφής. 0 ζεόλιθος είναι ένα αργυλοπυριτικό φυσικό ορυκτό με μεγάλες προσροφητικές και ιοντοανταλακτικές ιδιότητες. Ένας σημαντικός αριθμός μελετών, υποστηρίζει την χρήση του φυσικού ζεόλιθου στα πτηνά. Ο ζεόλιθος βοηθάει τα πτηνά με διάφορους τρόπους, με κυριότερο την δέσμευση και απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων και των μυκοτοξινών από τον οργανισμό τους. Έχει επίσης θετική επίδραση στην πεπτικότητα της τροφής μειώνοντας τις διάρροιες, διευκολύνοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και βελτιώνοντας την μεταβολιστέα ενέργεια. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης και το σωματικό βάρος και μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η θνησιμότητα των πτηνών.
Τέλος, η κατανάλωση ζεόλιθου, συμβάλει στην παραγωγή μικρότερης ποσότητας περιττωμάτων και μικρότερης περιεκτικότητας σε υγρασία. Σε συνδυασμό με την χρήση του ζεόλιθου σε μεγαλύτερη κοκομετρία για υπόστρωμα, επιτυγχάνεται ο έλεγχος των οσμών του εκτροφείου, με την εξάλειψη της αμμωνίας και του υδρόθειου.
Η Evia parrots, προσφέρει φυσικό πιστοποιημένο ζεόλιθο για χρήση στην τροφή αλλά και σαν υπόστρωμα, παρέχοντας στα πτηνά συντροφιάς τις ευεργετικές ιδιότητες της φύσης!
Βασίλης Σελέκος, ζωοτεχνολόγος
Για να δείτε όλα μας τα προϊόντα, χρήσιμα άρθρα και να ρωτήσετε πληροφορίες σχετικά με την χρήση τους, επισκεφτείτε την σελίδα μας και το blog μας. https://eviaparrots.gr/index.php?route=journal2/blog
Για τιμές λιανικής, ενημερωθείτε από τα σημεία διάθεσης (pet shop) των προϊόντων της Evia parrots, στην σελίδα μας https://eviaparrots.gr
Μπορεί να είναι εικόνα εσωτερικός χώρος
 
 
 
 

Αφήστε σχόλιο