Βιοφίλμ

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 30/01/2022 0 Σχόλια
Σαν «βιοφίλμ» ορίζεται μια συγκέντρωση ωφέλιμων ή βλαβερών μικροοργανισμών, οι οποίοι αυτοπαράγονται προσκολλημένοι σε μια επιφάνεια. Στα πτηνά συντροφιάς, η συχνή καθαριότητα του εκτροφείου, των κλουβιών και των διαφόρων εξαρτημάτων (ταΐστρες, ποτίστρες κτλ.), αποτρέπει την δημιουργία βλαβερής συγκέντρωσης μικροοργανισμών.
Ωστόσο, ωφέλιμοι ή βλαβεροί μικροοργανισμοί μπορεί να αναπτυχθούν και στο έντερο των πτηνών. Σύμφωνα με μελέτες, σε είδη όπως τα ορνιθοειδή, τα ψιττακοειδή και τα περιστέρια ευεργετικό σχηματισμό «βιοφίλμ», δημιουργούν ορισμένα στελέχη από είδη Λακτοβάκιλλων (Lactobacillus spp.), Εντερόκοκκων (Enterococcus spp.), Βάκιλλων (Bacillus spp.), καθώς και άλλα είδη βακτηρίων και ορισμένοι μύκητες.
Ο κρίσιμος ρόλος του εντερικού σωλήνα, σαν πρώτη γραμμή άμυνας στον φραγμό βλαβερής μικροβιακής εισβολής και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των πτηνών συντροφιάς. Για τον λόγο αυτό η χορήγηση συμπληρωμάτων ωφέλιμων μικροοργανισμών (προβιοτικών), είναι πολύ σημαντική.
Τα κατάλληλα στελέχη προβιοτικών προϊόντων, που μπορούν να αποικίσουν το έντερο των πτηνών συντροφιάς, έχουν απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό παρασκευαστές και εκτροφείς. Ο λόγος είναι ότι ορισμένα είδη μικροοργανισμών όπως οι Λακτοβάκιλλοι (Lactobacillus spp.), είναι πολύ ευαίσθητοι σε υψηλές θερμοκρασίες και στις διάφορες εκκρίσεις του πεπτικού συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα, δεν είναι σε επαρκείς συγκεντρώσεις ενεργοποιημένα (ζωντανά) όταν φτάνουν στο εκτροφείο και ιδιαίτερα στο έντερο των πτηνών. Επίσης μειώνονται δραστικά σε συνθήκες στρες, σε φλεγμονώδεις νόσους, σε εισβολή εντερικών παθογόνων, σε αλλαγή δίαιτας, στο χλώριο του νερού, σε άσχημες συνθήκες εκτροφής και κατά την λήψη αντιμικροβιακών σκευασμάτων.
Η Evia parrots, με τα προϊόντα Probiotic plus και Multi pro, προσφέρει στους εκτροφείς πτηνών συντροφιάς την δυνατότητα να παρέχουν ζωντανά στελέχη προβιοτικών, που ανταπεξέρχονται σε δύσκολες συνθήκες αποθήκευσης και σε αντίξοες συνθήκες εκτροφής. Τα είδη βακίλων (Bacillus sp.), όπως ο B. Subtilis που περιέχονται στο Probiotic plus και το Multi pro, είναι ικανά να αντέξουν τόσο σε σκληρές συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, όσο και σε σκληρές συνθήκες στο έντερο.
Τα προβιοτικά προϊόντα Probiotic plus και Multi pro της Evia parrots, αυξάνουν τη δραστηριότητα των πεπτικών ενζύμων και βελτιώνουν την κατακράτηση και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως τα αμινοξέα, οδηγώντας σε καλύτερη μετατρεψιμότητα της τροφής και αύξηση του σωματικού βάρους. Ανακουφίζουν από την εντερική βλάβη που προκαλείται από βλαβερούς μικροοργανισμούς και φλεγμονώδες παράγοντες (π.χ. εντεροτοξίνες) και οδηγούν σε βελτιωμένη ακεραιότητα του εντέρου. Ενισχύουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού και την άμυνα ενάντια στα παθογόνα μικρόβια, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των επιβλαβών ομάδων που εισβάλλουν στο έντερο, προστατεύοντας έτσι τα πτηνά από ασθένειες.
Βασίλης Σελέκος, ζωοτεχνολόγος
 
 

Αφήστε σχόλιο