Το σελήνιο

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 13/02/2022 0 Σχόλια
 
 
Το σελήνιο είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία τόσο για την αναπαραγωγική περίοδο όσο και στην διατροφή των πτηνών συντροφιάς γενικότερα. Έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και την φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και υποστηρίζει τις αντιοξειδωτικές λειτουργίες και την φυσιολογική άμυνα εναντίον των παθογόνων. Το σελήνιο αποτελεί το κύριο μέρος του ενζύμου υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, το οποίο λαμβάνει ενεργό ρόλο στις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται κατά τον κυτταρικό μεταβολισμό. Βασική δράση της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης, είναι ο τερματισμός της δημιουργίας ελεύθερων ριζών, η διατήρηση της κυτταρικής μεμβράνης και η μείωση της οξειδωτικής βλάβης στο DNA των κυττάρων, μαζί με τη συνεργική δράση της βιταμίνης Ε, της β-καροτίνης και άλλων ουσιών.
Σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη σεληνίου και βιταμίνης Ε, τότε ενδέχεται να παρουσιαστούν νευρικά συμπτώματα, εγκεφαλική μαλάκυνση, ατροφία του παγκρέατος κ.ά. Πολλοί νεοσσοί αδυνατούν να σπάσουν το κέλυφος του αυγού και όσοι εκκολαφθούν, παρουσιάζουν ακανόνιστες κινήσεις (διαταραχή της ισορροπίας), που δυσκολεύουν στην πρόσληψη τροφής και νερού και οδηγούν στον θάνατο.
Η Evia parrots για να αποτρέψει την έλλειψη σεληνίου, ιδιαίτερα την περίοδο των αυξημένων αναγκών κατά την αναπαραγωγική περίοδο, έχει σχεδιάσει προϊόντα τόσο με ανόργανο σελήνιο (σεληνιώδες νάτριο), όσο και από φυσικές πηγές. Το σελήνιο που βρίσκεται στο έδαφος, εισέρχεται στην διατροφή των πτηνών διαμέσου των φυτών, με τη μορφή της σεληνιομεθειονίνης (SeMet). Σε αυτή την μορφή το σελήνιο, απορροφάτε πιο εύκολα από τον οργανισμό των πτηνών και μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα χωρίς να απεκκρίνεται από τα ούρα. Επίσης αποθηκεύεται στο σώμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους αυξημένων αναγκών, όπως είναι η περίοδος της αναπαραγωγής. Τα Βραζιλιάνικα φυστίκια (Brazil nuts), η μακαντέμια και τα αμύγδαλα που περιέχονται στο Selenium + E plus και το Breeding mix της Evia parrots, είναι από τις πιο πλούσιες τροφές σε οργανικό σελήνιο στην φύση.
Η χορήγηση των προϊόντων Selenium + E plus και Breeding mix στην αυγοτροφή Herbal eggfood, σε συνδυασμό με το Vit E + selenium της Evia parrots στο νερό, προκαλεί μέγιστη γονιμότητα και εκκολαπτικότητα στα πτηνά συντροφιάς. Μειώνει την εμβρυική θνησιμότητα, αυξάνει την βιωσιμότητα των εκκολαπτόμενων νεοσσών, ενισχύει το “φράγμα αντίστασης” στις ασθένειες, προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και την καταπόνηση αυτής της περιόδου, βελτιώνει τη μετατρεψιμότητα της τροφής και βοηθά ουσιαστικά στην υγεία και τη μακροζωϊα των πτηνών συντροφιάς.

Βασίλης Σελέκος, ζωοτεχνολόγος

Για να δείτε όλα μας τα προϊόντα, χρήσιμα άρθρα και να ρωτήσετε πληροφορίες σχετικά με την χρήση τους, επισκεφτείτε την σελίδα μας και το blog μας. https://eviaparrots.gr/index.php?route=journal2/blog

Για τιμές λιανικής, ενημερωθείτε από τα σημεία διάθεσης (pet shop) των προϊόντων της Evia parrots, στην σελίδα μας https://eviaparrots.gr

Αφήστε σχόλιο