Η μαύρη τελεία (black spot ή black dot),

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 18/08/2022 1 Σχόλια
Η μαύρη τελεία (black spot ή black dot), αναφέρθηκε για 1η φορά την δεκαετία του 90. Το μυκόπλασμα και η ατοξοπλάσμωση είχαν «ενοχοποιηθεί» αρχικά. Σήμερα οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο κυκλοϊός (Circovirus) είναι ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας.
Ο κυκλοϊός είναι ο μικρότερος γνωστός ιός DNA. Μπορεί να προσβάλει πολλά είδη πτηνών όπως περιστέρια, παπαγάλους, καναρίνια, finches κ.ά. και είναι συγκεκριμένος για τον ξενιστή. Αυτό σημαίνει ότι ο κυκλοϊός των καναρινιών, δεν μπορεί να μολύνει παπαγάλους, περιστέρια και αντίστροφα. Ο ιός μπορεί να παραμείνει προσκολλημένος στην σκόνη, για μήνες ή και χρόνια στο περιβάλλον του εκτροφείου.
Για τους εκτροφείς πτηνών συντροφιάς και ιδιαίτερα των καναρινιών, ο κυκλοϊός είναι σημαντικός επειδή μπορεί να προκαλέσει στους νεοσσούς θνησιμότητα από 90 έως 100%!
Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του ιού, είναι κυρίως από πτηνό σε πτηνό, από τη μητέρα στο αυγό, καθώς και από το στόμα από μολυσμένη τροφή, σκόνη φτερών κτλ.
Εάν ένα πτηνό μολυνθεί από τον ιό, χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να δημιουργηθούν προστατευτικά αντισώματα. Αν μια κανάρα μολυνθεί κατά την γέννηση των αυγών, ο ιός θα μεταφερθεί στα αυγά χωρίς προστατευτικά αντισώματα. Ο κυκλοϊός θα αναπαραχθεί μέσα στα αυγά και θα καταστρέψει το ήδη ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα των εμβρύων. Οποιαδήποτε δευτερογενής μόλυνση θα έχει δυσμενή κατάληξη για αυτά τα έμβρυα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η μαύρη τελεία παρατηρείται πιο συχνά στα πρώτα αυγά μιας αναπαραγωγής χρονιάς. Καθώς προχωρά η περίοδος της αναπαραγωγής, οι κανάρες θα αναπτύξουν περισσότερα προστατευτικά αντισώματα, τα οποία θα μπορούν να περάσουν στα αυγά τους. Σύμφωνα με τον Rob Marshall (DVM), η μαύρη τελεία εμφανίζεται συχνότερα σε φωλιές με πρωτάρες θηλυκιές, υποστηρίζοντας την υπόθεση ότι τα αντισώματα παράγονται (χτίζονται) με την ηλικία των πτηνών. Επίσης έχει παρατηρηθεί μειωμένη ικανότητα απορρόφησης και χρήσης του υλικού του λεκιθικού σάκου σε νεοσσούς μαύρης τελείας (Dr. Coutteel). Με τον τρόπο αυτό ο νεοσσός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα προστατευτικά αντισώματα από τον λεκιθικό σάκο.
Ο κυκλοϊός, είναι η συνήθης αιτία νεκρών εμβρύων καναρινιών μέσα στο αβγό, με πράσινο - μαύρο χρώμα, πορτοκαλί υγρά και έντονη μυρωδιά. Σε εκκολαπτόμενους νεοσσούς μεταξύ ενός και πέντε ημερών, ο ιός παράγει μια μαύρη τελεία που είναι ορατή στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και οφείλεται σε αύξηση του όγκου της χολής και συχνά αποτελεί δείκτη βακτηριακής λοίμωξης. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων δευτερογενών λοιμώξεων είναι η κολιβακίλωση (Escherichia coli). Οι μολυσμένοι νεοσσοί είναι αδύναμοι και δεν μπορούν να δεχτούν τροφή από τους γονείς τους και τελικά πεθαίνουν στις τρεις με τέσσερις ημέρες. Αυτή η μορφή της μαύρης τελείας είναι δύσκολο να θεραπευτεί. Τα κύρια συμπτώματα είναι απίσχανση, ανορεξία, λήθαργος και φλεγμονή του εντέρου. Το έντερο δεν μπορεί να χωνέψει και να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά και αυτό οδηγεί σε διάρροια, αφυδάτωση, απώλεια βάρους και θάνατο.
Η θεραπευτική παρέμβαση θα πρέπει να είναι γρήγορη, αλλιώς οι περισσότεροι νεοσσοί δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Μικροβιολογικές εξετάσεις για την αναζήτηση του υπεύθυνου μικροβίου και αντιβιόγραμμα θα πρέπει να διεξαχθεί για την υπόδειξη του καλύτερου αντιβιοτικού για την εξάλειψη των βακτηρίων.
Επειδή η φλεγμονή των εντέρων προκαλεί μειωμένη αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών, είναι πολύ χρήσιμη η χορήγηση μιας διατροφικής φόρμουλας που παρέχει εύκολα αφομοιώσιμα θρεπτικά συστατικά όπως αμινοξέα, βιταμίνες και μονοσακχαρίτες για γρήγορη ενέργεια και τόνωση του οργανισμού.
Στα περιστέρια, η κλινική εικόνα της ασθένειας είναι λίγο διαφορετική. Τα περιστέρια επηρεάζονται μεταξύ 1 μηνός και 1 έτους, αλλά συνήθως στους νεοσσούς δεν παρουσιάζονται προβλήματα (Woods et all, 2000). Τα ενήλικα περιστέρια, σε ένα ποσοστό 70%, παρουσιάζουν προστατευτικά αντισώματα στον ορό τους (Stenzel, 2017).
Οι παπαγάλοι επηρεάζονται από τον κυκλοιό μεταξύ 2 μηνών και 3 ετών. Όσο νεότερα είναι τα πτηνά που μολύνονται, τόσο πιο θανατηφόρα είναι η κλινική πορεία (Miesle J., 2017).
Ο εντοπισμός και η απομάκρυνση των ευπαθών πτηνών είναι σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη της ασθένειας. Επειδή οι λοιμώξεις από κυκλοϊό, συσχετίζονται συνήθως με την ανοσολογική ανεπάρκεια, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την προετοιμασία της αναπαραγωγής, την επώαση και τις πρώτες ημέρες της ζωής των νεοσσών βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη της ασθένειας.
Η Evia Parrots για να βοηθήσει ουσιαστικά στην πρόληψη και ανακούφιση των συμπτωμάτων από ιούς όπως ο κυκλοϊός, σχεδίασε το Virus formula. Η προηγμένη αντιική σύνθεση του Virus formula, συνδυάζει εκχυλίσματα από βότανα όπως η μέντα, η ρίγανη, το θυμάρι, ο ευκάλυπτος, η Eclipta alba, η κανέλα, η εχινάκεα και το τζίνσενγκ και διατροφικά στοιχεία όπως αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και μονοσακχαρίτες.
Τα εκχυλίσματα μέντας, ρίγανης, θυμαριού, ευκάλυπτου, Eclipta alba και κανέλας, παρουσιάζουν ισχυρή αντιική και αντιβακτηριακή δράση. Η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, η βιταμίνη C και τα εκχυλίσματα ευκαλύπτου, εχινάκεας και τζίνσενγκ, προκαλούν την μέγιστη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα βασικά αμινοξέα Methionine, Lysine, Threonine, Valine, Tryptophane, ενισχύουν και βοηθούν στην θρεπτική ανάκαμψη των πτηνών και την αποφυγή της «καρίνας» (απίσχανση). Ο συνδυασμός των αμινοξέων και των βιταμινών του συμπλέγματος Β (B1, B2, Β3, B6, B12), συμβάλει στον σχηματισμό αντισωμάτων για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Η βιταμίνη Α και η Κ, προστατεύουν τον εντερικό βλεννογόνο και βοηθούν στην επούλωση των πληγών και την αποτροπή αιμορραγιών από φλεγμονές δευτερογενών λοιμώξεων. Τέλος η δεξτρόζη, προκαλεί άμεση απελευθέρωση θερμότητας και ενέργειας για την γρήγορη ανάκαμψη του οργανισμού.
Το Virus formula ενισχύει το ανοσοποιητικό συύστημα και προστατεύει από ιογενείς ασθένειες όπως ο κυκλοϊός (black spot), η ευλογιά (Avipoxvirus), η παραμυξοϊωση (Paramyxovirus), η ασθένεια των φτερών και του ράμφους των παπαγάλων (psittacine beak and feather disease - BFDV), ο ιός της ψευδοποανώλης (NDV), αδενοϊώσεις (Adenovirosis) και γαστρεντερικές λοιμώξεις που προκαλούνται από ροταϊούς και κοροναϊούς (Rota and Coronaviruses).
Προφυλάσσει από δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα,
όπως σαλμονέλωση (Salmonella sp.), κολιβακίλωση (E.coli) κ.ά. Διεγείρει την όρεξη των πτηνών που έχουν αδυνατίσει από μολυσματικές ασθένειες. Αποκαθιστά την φυσιολογική λειτουργία της πεπτικής οδού και βελτιώνει την ποιότητα των περιττωμάτων.
Το Virus formula είναι απαραίτητο κατά την περίοδο εμβολιασμών και σε περιπτώσεις μειωμένης ανοσίας από στρες όπως συμβαίνει σε εκθέσεις και αγώνες, κατά την αναπαραγωγή, την ωοτοκία, την ανάπτυξη και τον απογαλακτισμό των νεοσσών, την πτερόρροια κτλ.
Βασίλης Σελέκος, ζωοτεχνολόγος
Για να δείτε όλα μας τα προϊόντα, χρήσιμα άρθρα και να ρωτήσετε πληροφορίες σχετικά με την χρήση τους, επισκεφτείτε την σελίδα μας και το blog μας. https://eviaparrots.gr/index.php?route=journal2/blog
Για τιμές λιανικής, ενημερωθείτε από τα σημεία διάθεσης (pet shop) των προϊόντων της Evia parrots, στην σελίδα μας https://eviaparrots.gr

1 Σχόλια

Κουκουβίνος Βασίλης:
18/06/2023, 06:12:24 AM
Απάντηση

Έχω πρόβλημα θνησιμότητας καναρινιών πριν εκκολαφθούν, μέσα στο αυγό. Δύο πουλιά που εκκολάφθηκαν, το ένα απεβίωσε και είχε την μαύρη τελεία. Μάλλον και το άλλο την΄έχει, αν και μέχρι τώρα αντέχει. Τι αγωγή να τους δώσω και πόσο κοστίζει?

Αφήστε σχόλιο