Αρωματικά φυτά και βότανα.

Δημοσιεύθηκε από: eviaparrots 29/10/2021 0 Σχόλια
 
Εδώ και αρκετά χρόνια, πολλά αρωματικά φυτά και βότανα όπως το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, το θυμάρι, η ρίγανη, το μάραθο κ.ά., έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, της βιομηχανίας πτηνοτροφών και των εκτροφέων πτηνών συντροφιάς. Τα βότανα αυτά παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες (Economou et al. 1991, Sivropoulou et al. 1996, Adam et al. 1998). Ασκούν ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, αυξάνουν την παραγωγή αντισωμάτων, ενισχύουν τη φαγοκυττάρωση και την παραγωγή ιντερφερόνης και ενεργοποιούν τα λεμφοκύτταρα. Οι ιδιότητες αυτές μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην αύξηση των αποδόσεων των πτηνών, τη μείωση της θνησιμότητάς τους και το δείκτη μετατρεψιμότητας της τροφής (Tyler 1994, Graig 1999).
Ειδικότερα η ρίγανη εμφανίζει αξιόλογη δραστικότητα έναντι αρνητικών και κυρίως θετικών κατά Gram βακτηρίων (Marino et al. 2001). Παρουσιάζει έντονη αντιβακτηριακή δράση έναντι των βακτηρίων Escherichia coli και Staphylococcus aureus και έναντι των βακτηρίων Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Bacillus subtilis και Rhizodium leguminosarum (Sivropoulou et al. 1997).
Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, η ενσωμάτωση βοτάνων στις πτηνοτροφές, δημιουργεί μια νέα γενιά «λειτουργικών τροφίμων», που μπορεί να αντικαταστήσει τα συνθετικά αντιοξειδωτικά και τα αντιβιοτικά!
Η Evia parrots, γνωρίζοντας τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και έχοντας εμπειρία στην παροχή τους, έχει ενσωματώσει μια ποικιλία βοτάνων σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων της:
1. Μείγματα σπόρων: Exotic finches mix, Parakeet mix, Everyday mix (ρίγανη, θυμάρι βασιλικό μάραθο, δυόσμο).
2. Μπάρες και sticks (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, δυόσμο, ταραξάκο, τσουκνίδα, εχινάκεα).
3. Αυγοτροφές: Herbal eggfood plus yellow, white και red (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, μάραθο, δυόσμο, κουρκουμά, αγκάθι Μαρίας).
4. Συμπληρώματα αφυδατωμένων βοτάνων: Herb mixture (βασιλικό, ταραξάκο, στελλάρια, τσουκνίδα, εχινάκεια, γαϊδουράγκαθο, θυμάρι, δυόσμο, ρίγανη, μαϊντανό, μάραθο και φασκόμηλο).
5. Συμπληρώματα μετάλλων και ιχνοστοιχείων: Grit mix και Στρειδάλευρο (θυμάρι, ρίγανη, μάραθο).
6. Υποστρώματα: Άμμος υγιεινής (θυμάρι, ρίγανη, δάφνη, βασιλικό, τσουκνίδα, δυόσμο).
7. Σε υδατοδιαλυτή μορφή: Ριγανέλαιο και Hep aid (δεντρολίβανο, ρίγανη, γαϊδουράγκαθο, αγκινάρα, μαϊντανό).

Βασίλης Σελέκος, Ζωοτεχνολόγος

Αφήστε σχόλιο